Dag 2 van de Sahara

Dag 2: Tan Tan naar Sidi Akhfennir

118.2 kilometer in 6 uur en 33 minuten

Gemiddelde snelheid 18 km per uur

Maximale snelheid 50 km per uur

De eerste 5 kilometer uit Tan Tan zijn zwaar, een lange slome, glimmende baan boven naar het plateau. Om er daarna weer af te zoeven, maar niet te hard want ik merk dat er een slip slipgevaar is en dat blijkt wel, verderop is een vrachtwagen vol zout omgekieperd en ligt nu iets verder beneden naast de weg. We kopen in Tan Tan Plage (of El Oauita) onze lunch en Steve post zijn ansichtkaarten. Ik wacht voor het postkantoor waar ik doordringend aangekeken wordt door een gerimpelde, verweerde Saharaman. Ik kijk hem ook aan. Ik kan hem niet lezen, hij mij misschien ook niet? Dan lach ik en opent hij, zwaait hij en lacht hij zijn half gebit bloot.

Pas na 100 kilometer is het eerste echte tankstation. Twee tegenover elkaar waarvan er één buiten werking is. Er is een politie check-post ‘Royale’ en de tweede op deze route waar we ons moeten legitimeren. Er zijn ook twee rivieren die de plateaus induiken en dan is het telkens even klimmen om weer terug op het plateau te komen. Ik zie flamingo’s waar ik een pauze houd om te toiletteren en poes ‘Minous’ bij het station waar ik vraag hoe ver we nog van Sidi Akhfennir af zijn. De geantwoorde 5 kilometer zijn er 15. Telkens bij het zien van vrachtwagens op de route denk ik een dorpje te zien. Hun hoge, volle laadbakken net flatgebouwtjes op de aarde, die afbrokkelen aan de rand, daar waar de oceaan haar ontmoet. Vallende steile kliffen van dramatische schoonheid. Ik vraag me af of de visser die erop zitten, hun hengels diep naar beneden de oceaan is werpen, ook zien hoe mooi het hier is!

Er zijn weer luchtspiegelingen, een spannend gegeven in de woestijn, er is minder verkeer, een vers vermorzelende arend. Een Engelse Marokkaan stopt onderweg voor me, we hebben elkaar ontmoet bij de check-post in Tan Tan en nu maken we weer een praatje, zijn auto midden op de weg staande. Hij maakt wat foto’s van me en zoeft weer verder. De natuur is minimaal vervuild, behoorlijk puur en onverpest. Er schijnt wel een toerist complex in aanbouw te zijn en dat is iets wat me nogal ongepast lijkt hier? Ik zoef ook langs een enorme ronde krater waar de oceaan zijn opening in heeft geduwd. De wind is achter me, het besef diep in me: ik ben gewoon in de Sahara! In de Sahara! Wat een besef, om hier te fietsen! Gnawa Fushion en Idir, twee Marokkaanse zangers, zingen met me mee, het asfalt goed, de meeste chauffeurs ook.

Mijn billenbotjes beginnen zeer te doen, de ontsteking naast mijn kruis komt weer op en ik voel me gevangen in dat strakke lycra en foambroekje. Het eerste dat ik doe wanneer ik in een hotel aankom is dat broekje uit, en na een douche genomen te hebben smeer ik er wat NOK-crème uit Frankrijk op. Sidi Akhfennir is de doorgaande N1 met een stel winkeltjes en hotels erlangs, met de sfeer van een grensovergang. Er blijkt een Franse film crew aan het werk te zijn in de Sahara, die ook bijna alle kamers van alle hotels hebben ingenomen en zo komt het dat in dit dorpje heel wat roze benen te zien zijn, iets waar de flamingo’s niet aan kunnen tippen. Uiteraard staat ook in dit dorp de televisie aan en showt het voetbal op zijn meest luide volume, maar och… het hindert me niet, ik heb een voortreffelijke maaltijd van een hele grote gefrituurde vis, een schaal vol vette friet overladen met zout, twee koffie en twee potten thee. Daarna gaan de benen wijd en geniet ik van de luxe van een hotel terwijl Steve zijn platte band plakt.

13 responses to “Dag 2 van de Sahara

 1. ‘fish fry’ – reminds me of someone who liked fish fries very much when she visited me the last time. After watching the pictures of the fish fry (seems the fish got very healthy teeth) and the Atlantic fishermen in your blog, I came across another BBC news reporting about the thriving fish farming on the eastern fringe of the Sahara desert. Well! The Arab Spring is on rise – not only the young Arabs but also the ‘fish’.

  In South-Asia, we also prepare special curries only with fish bones mix with vegetables. You have to try these dishes by hand, eating with knife and fork wouldn’t be a good idea. I think, you are comfortable eating by hand.

  I remember from childhood memories that, my mom used to ask us not to chew the fish bones too much and to leave those for cats and dogs. Well! We don’t have the concept of pet foods, we share the same food.

  Like

 2. Leve Cin,
  Daar ben je dan in Sahara. Hoe geweldig is dat! Geniet en zorg goed voor je billenbotjes.
  Ik hoop dat je ontsteking rustig blijft en dat je van je fietstocht door de Sahara kan genieten.
  Dikke knuffel van ons xxx

  Like

  • Hoi Boban, nou… hier ben ik dan! Of beter: er weer uit, het is zo snel gegaan! En oh… wat heb ik ervan genoten! Dit was beteik had kunnen denken, vooral de wind in de rug was heerlijk : )

   Ik ben nu in de hoofdstad van Mauritanië, een land dat zeker de moeite waard is!

   Hoe gaat het met jou Boban? Hoe staat de yoga ervoor? Ik zou weeer wel wat kunnen gebruiken ; )

   Liefs Cin, ook voor Henrico

   Like

   • Wow, dat is dan heel snel gegaan. Fijn dat je ervan hebt genoten. Ik ben nog van je verhalen aan het genieten.
    Ik ben lekker bezig met de yogalessen geven. Ik geniet van elke les, heerlijk en dat is mijn werk. Mijn hart is helemaal vol :))
    Afgelopen weekend heb ik certificaat voor Aerial Yoga binnen gehaald. Volgende week begin ik met een nieuwe opdracht in Eindhoven. En volgende stap is zeker Aerial yoga lessen geven.
    Veel plezier in de hoofdstad van Mauritanië!!!

    Dikke knuffel van ons X

    Like

   • Super Boban, dat Aerial yoga ziet er verademend uit! Ja, gewoon zalig! En dat is inderdaad jouw werk! Dat heb je goed gedaan Boban! Ik ben en blijf trots op je!

    Ik ga over twee dagen weer meer naar binnen, ik ben mezelf een beetje kwijt geraakt door zooooooo veel samen te zijn met Steve. Het snelle reizen liet iets teveel reflectie achterwege. Dus dat ga ik zeker ophalen, en hopelijk kan ik ook weer meditatie erbij gaan doen. Dat zou fijn zijn : )

    Fietsen, however, is al wel een grote bron van meditatie én reflectie, dus dat zit wel goed. Ik ga het nu op mijn tempo doen! Net als jij, lieverd!

    Stevige knuffel van mij X Cin

    Like

  • Hi Dean, the road was safe, the tailwind very strong and that was sooooo pleasant!!!

   How are you Dean?
   And, where?
   Come over to Africa again ; )

   Like

   • I look/read about your adventure and it pulls on those heart strings of mine to get back out into the world, far from anything familiar!

    I am in the U.S., doing programs in schools. Soon I will be heading back to the Amazon rain forest of Ecuador, started a project there with kids.

    Africa will always pull me to return.

    Like

 3. Wow!!!! Die foto van die rots…prachtig…dat vissenbekkie…iiieeeeew.
  Ik dacht dat de woestijn alleen zand zou zijn,prachtig dit!

  Like

  • Ja man, zei ik toch! De Sahara is prachtig en dit is nog maar wat aan de weg ligt, er is zoveel meer!

   Bijvoorbeeld in Algerije, men… die Sahara is ongelofelijk en ik vond Mauritanië ook indrukwekkend. Een oase is zooooo mooi! Dat zie je nog wel, later, hier op de blog.

   Zijn indrukwekkende bekkies van die vissen hé?!

   Like

 4. Ben blij dat alles goed verlopen is, wat een helse rit! En dan die onhandige vrachtwagens! Ja en die kijken naar niets, die chauffeurs zijn waarschijnlijk ook nog eens oververmoeid of half aan het slapen achter hun stuur, ze zouden het niet eens merken indien ze je aanrijden.

  Ziet er wel een erg lekkere vis uit vooral die tandjes om op te zuigen!
  Hoe heet die eigenlijk? Een vriend van Dieter is ook op wereldreis met vriendin samen op een tandem,, ze zitten momenteel in Nepal, en hij postte onlangs ook een foto met dezelfde vis met idem gebit.
  Liefs dikke kus, Monique

  Like

  • Hoi Monique,
   Ik denk dat die chauffeurs helemaal niet gewend zijn aan regen en rijden in e regen is moeilijk voor ze, en de weg is maar breed genoeg voor twee trucks en ja… een fietser, die komt daar anders nooit. Ik had meteen de berm in moeten gaan maar die was nu zo modderig dat dat ook niet ging…
   Gelukkig is het goed afgelopen en hij keek nog wel acherom om te zien of ik oké was, dat wel.

   Geen idee hoe die vis heet? Ik vond die tandjes wel erg indrukwekkend want zo enorm groot is de vis niet maar zijn tanden wel! En het zijn zulke lekkere vissen. Nu in Senegal eet ik ook veel vis maar soms lijkt het wel kip? En ik eet geen kip meer dus ik hoop dat het gewoon vis is?! Het eten hier is were goed, veel ui.

   Uh, nou Monique, ik ga niet op de tandjes zuigen hoor, maar heb wel mijn vinger in zijn mond gestoken en ze hebben erg dikke tongen.

   Oh, een tandem! Dan moet je wel een erg goede relatie hebben wil dat goed gaan ; ) Hahahaha!

   Like

I'm curious to your view, leave a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.