Van thuis tot aan Laon in Frankrijk

Start of the ‘Grand Tour’ 20 mei 2012

Na een warm en voltallig afscheid iets over 9.00 uur in de ochtend van een veelbelovende dag in Terheijden toog ik opgewekt richting België. Ik fiets in een net zo snel tempo als zonder 36 kilo bagage naar Begijnendijk. Hier zullen mijn ouders en ik in de privésferen afscheid van elkaar nemen. De twee tubes Clinique sunblock in de fietstassen zijn door alle tumult nogal op de achtergrond geraakt en rood als een kreeft kom ik aan in Begijnendijk, geen één keer verkeerd gereden te zijn.

Mijn nicht Monique zorgt weldadig voor me; niet alleen verzorgt ze een badkuip vol dennenolie, een goed bed, een compleet vegetarische maaltijd met verse asperges en truffelolie, ook zet ze me in rechtstreekse verbinding met haar man die werkzaam is in Gabon en zo krijg ik de updates van Afrika waar ik misschien beter omheen kan fietsen of overheen zal vliegen. De plannen zijn  meteen veranderd.

De volgende dag vertrek ik pas om 3 uur en zonder kaart moet ik in het centrum van Brussel zien te geraken. Een paar keer moet ik de weg vragen, iedereen is erg behulpzaam, en dit alles in het Frans. Op zoek naar Gora, een jongen uit Bangladesh waarmee ik al 10 jaar goed contact heb. Nooit geweten dat Brussel uit zoveel heuvels bestond en bij een enorme rotonde trek ik op in de verkeerde richting, door rood licht, vlak voor een tram die aan komt. Omdat ik in de verkeerde versnelling sta en niet goed schakel trap ik in het zwaarste verzet voor die tram langs. Beenspier verrekt. De volgende ochtend ontdek ik dat het gedeelte onder mijn ellebogen behoorlijk opgezwollen is. Ik heb nu al blessures. Tijd voor rust dus.

Gora en ik gaan de stad in op zoek naar een vis uit Bangladesh. We moeten daarvoor naar een Indiase shop en vinden die na uren de verkeerde kant uit te zijn gelopen. Het verschil tussen Nederland en België lijkt wel groter te zijn als je er fietsend aan bent gekomen: zoveel meer sleutelbeenderen zijn te zien, oude Turkse stellen die samen in het park zijn. Mannen uit Marokko aan lager wal geraakt die bier drinkend de dag door lijken te brengen. Ik voel me al op reis, draag slippers, net gekregen Bangladeshi enkelbandjes en de zon is gaan schijnen zodra ik begonnen ben met fietsen.

Gora verzorgd me met overvloed. Eten wordt torenhoog opgeschept en ik heb op verzoek een eigen kamertje gekregen. Mijn fiets wordt driehoog naar boven gesjouwd en ik voel me alsof ik pardoes in Bangladesh terecht ben gekomen. Curry’s en masala’s, naan en chai, kleurige katoenen doeken, allemaal in overvloed. Gora geeft me een pakket fish fry mee waar ik dagen mee vooruit kan, en zo fiets ik donderdag naar een punt vanwaar ik de mooie route naar Parijs ga fietsen. Tot het zover is doorkruis ik vele dorpjes die telkens in een dal liggen. Mijn kracht wordt nu optimaal getest en ik doorsta het rustig en mentaal sterk. Laat die heuvels maar golven! Wanneer het me teveel wordt stap ik af en laat ik mijn hart weer op een normaal tempo komen vooraleer ik verder fiets. Ik fiets 78 kilometer in bijna 6 uur.

Wanneer ik op de juiste route zit volg ik vaak de Ravel fietsroute, deze ligt gelijk aan een vroegere spoorlijn zodat er weinig stijgingen en dalingen meer zijn. Dit fietst zoals in Nederland. Ik haal mijn enkel open aan de scherpe pedalen en fiets een paar keer verkeerd in Namur. Tegen een uur of 7 ga ik een kampeerplekje zoeken en besluit ergens in het bos te gaan staan. Omdat ik toch wat ongerust ben, zo helemaal alleen, vraag ik aan een oude man die voor zijn huisje zit of hij weet waar een camping is. Die zijn hier niet maar ik hoop dat hij me iets aanwijst of aanbiedt. Dat doet hij. Ik mag in zijn tuintje staan en zelfs in zijn huisje slapen. Wanneer de oude man zegt dat het zijn plezier is om mij hier te mogen ontvangen en dat ik hem daar blij mee maak en dat hij mij ook blij zal maken, ga ik me afvragen wat hij bedoeld. Als ik dan alles helemaal goed in me opneem zie ik een set handboeien hangen aan de rolstoel waarin hij zit. Ik zeg ‘au revoir’ en slaap die nacht achter de bosjes langs een drukke weg. Niet ideaal, koud, en een nacht vol slechte dromen en weinig diepe slaap.

Daarom besluit ik de volgende dag kort te houden, zonder een goede nachtrust geen energie om met plezier te fietsen. Ik arriveer in Mariembourg, het eindpunt van de Ravel route en blijf een dag extra om uit te rusten. De ochtend begint met gedoseerd getjirp van vogels en een opwarmende zon waaronder ik begin aan het boek van Ram Dass. Ineens omsluit een paar zachte handen mijn ogen. Het blijkt mijn vriend uit Brussel te zijn: Gora. Ik sta versteld van dit onverwachte bezoek?! Hij heeft me weten te vinden via de ‘Spot’ satelliet die ik elke avond uitzend als een bevestigingsbericht naar het thuisfront, en die iedereen kan zien op mijn weblog. Gora heeft een flinke portie fish fry bij en zo ben ik weer twee dagen voorzien van eten. En dat is niet alles… de 10-jarige vriendschap die we hebben wordt opgevoerd naar een hoger niveau. Samen ontbijten we op een laken in de schaduw onder de bomen vol insecten, wormpjes en vliegen. We starten met een flinke appelbol en ik eet daarna bijna een héél brood, drie stukken fish fry, een stuk kaas en fruit.

Klaar voor actie!

Ik fiets verder door heuvelachtig landschap, groene velden, gele akkers, enkel agrarische sector zonder winkels in hun dorpen. Ik kom één bakkerij tegen die gesloten is van 1 tot 4 uur. Ik heb trek en het is 2 uur. Omdat maandag 28 mei een feestdag is –waarvan ik geen weet had- die volgde op een zondag –waar de winkels dicht zijn na 12 uur- komt het zo uit dat ik geen eten heb! Gora en ik ontbijten met friet en omdat ik de gewoonte heb geen overgebleven eten weg te gooien, eet ik ’s avonds opgewarmde rijst, en nog wat salade en fish fry die Gora me heeft meegegeven. Maar de dag erna heb ik niets en zonder eten in de machinekamer zit er geen kracht in mijn lichaam. De eerste heuvel vanuit de camping moet ik al afstappen en uitrusten. Fietsen (met 36 kilo bagage) op een lege maag gaat niet! Ik neem plaats op een bankje in het bos, eet de twee laatste stukken vis en drie oude sneeën brood en haal het tot de eerste supermarkt waar ik twee kiwi’s, twee bananen en een pakje vijgenkoekjes eet. Ik hoop dat ik gauw een supermarkt tegen kom die meer aanbiedt dan deze soort Aldi. Dat gebeurd niet en uiteindelijk moet ik 10 kilometer omrijden om een supermarkt te vinden.

Het vooruitzicht van een Carrefour supermarkt geeft me instant kracht en over flinke heuvels waar Nederlandse caravans zich omhoog trekken, doe ik dat ook. Ik race met 53 kilometer per uur de helling af, het helmpje door de wind van mijn hoofd wapperend. Door weelderige landschappen, onder een brandende zon, rood verbrand en genietend van het fietsen laadt ik mijn fiets zo vol ik kan met eten. Vol blijdschap, zekerheid en dubbele kracht glijdt ik door Frankrijk op een manier die wij vroeger met de auto niet eens konden berijden: enkel over de allerfijnste D-routes. Tot nu toe is de route langs autovrije bossen, stilte-gebieden, boerenlandschappen en kleine dorpjes met versterkte kerken me heel goed bevallen. Steden als Namur en Dinant zijn me goed afgegaan.

In de buurt van Montcornet ga ik op mijn gevoel af en zoek een plekje om weer wild te gaan kamperen. Geleerd van de vorige ervaring, wil ik nu de veiligheid van een toeziend oog en stap ik een erf op. Een hond blaft en een auto komt aanrijden, Marie-Helene stapt uit en vindt het no problem dat ik wil kamperen in hun enorme tuin. Wanneer ik de ketting van mijn fiets schoon maak en aanspan ontmoet ik haar man Pierre en eten we in de late avond een kom ijs en drinken we thee uit een aardewerk Chinese pot. Pierre is boer en Marie-Helene kunstenares. Is dat niet toevallig? Ik ontwaak in een orkest van mannelijk kikkergekwaak, dauw, slakkenslijm en rol mijn natte tent op om vervolgens een bezoekje te brengen aan de natuurlijk aangelegde toilet van Pierre. Precies zoals in Noord India en Nepal: een ruimte die de drollen opvangt om ze daarna op het land uit te strooien.

Dan vertrek ik uitgerust en met volle maag richting Laon. Ik ontbijt een tweede keer twee minuten na vertrek langs de kant van de weg, tussen de velden met de zon lauw beginnende te schijnen. Deze stad ligt hoog op een helling en ik vrees een pittige klim, zoals ook in de reisgids staat. Ik word wel bijna door een auto geraakt, maar de klim stelt niet veel voor. De camping is al snel in zicht en ik mag er gratis staan! Ik neem het aanbod liefdevol aan en blijf meteen 3 nachten.

Ik ontmoet twee Nederlanders op de fiets en een ‘filmploeg’ uit Brazilië, ook op de fiets, gekocht in dezelfde winkel als waar ik mijn fiets heb gekocht. Zij gaan mij, en ook het Nederlandse stel, filmen. Later meer hierover. Meer foto’s zijn te zien in de Engelse tekst die hierna komt…

Totaal gefietst van 20 mei t/m 30 mei: 500 kilometer.

Gemiddelde snelheid: tussen 18 km en 13 km per uur.

Afstanden per dag: tussen 90 km (vlak landschap) en 44 km.

Aantal fietsuren: minstens 3 uur en hooguit 6 uur (vlak landschap).

Maximum behaalde snelheid: 53 kilometer per uur!

10 responses to “Van thuis tot aan Laon in Frankrijk

 1. Wow!
  Wat leuk om te lezen…krijg er gewoon een ‘vrij’ gevoel van…voor de meeste mensen zou de vakantie er nu al weer bijna op zitten…jij mag gewoon zolang je wilt…
  Erg fijn om te lezen…prachtige fotoos!!!
  Wat ben je toch een levensgenietser…ben trots op je.x.

  Like

  • Boeiend en zoals je het beschrijft, kan ik me er al heel veel bij voorstellen; zie de beelden zo voor mij!
   Je bent al enkele onverwachte dingen tegengekomen, spannend maar je hebt het toch allemaal goed onder controle!
   Ik wou dat ik mee kon, achterop dan.
   En zoals ze zeggen in het Efik, een etnische groep uit het Zuidoosten van Nigeria: ‘Rain does not fall on one roof’ en ‘Wisdom is more precious than riches’ en ‘The shade circles.'(What goes around comes around’).
   Of in het Lingala, Bantoetaal, wordt vandaag de dag gesproken in en rond Kinshasa, Congo, ‘The mouth has no Sunday, it does not rest’ en ‘When the heart is in turmoil, the eyes cannot sleep.’
   Little drops of water make a river!
   Liefs Monique

   Like

   • Hoi Monique,

    Alles nog onder controle! Soms goed opletten en als er geen campings zijn is het goed zoeken naar een geschikt plekje, gaande weg word ik hier vast beter in. Tot nu toe vraag ik het gewoon ‘mag ik bij u in de tuin slapen’, hahaha…

    Je hebt mooie gezegdes uitgekozen en door gegeven. Dank je, zal ze over schrijven in mijn dagboekje.

    Ben nu aan het rusten in Parijs, mooie stad he : )
    Liefs Cin en nogmaals dank voor je goede zorgen. Ik vond het prettig om even bij je te zijn! Pa en ma ook… Liefs aan Cleo en jezeld, x Cin

    Like

 2. Beste Cinderella, van Ad verkooijen uit Traaie een kort berichtje,Hou je sterk en kijk goed uit ,ik volg je en steek nu en dan ‘n kers voor je aan.Totb meers

  Like

 3. Hoi zusje, het is inderdaad erg aangenaam om gewoon elke dag te kunnen fietsen en door zulke landschappen te zoeven. Ik geniet er erg van, vooral als het weer mee zit! Als ik dan ook nog eens goed te eten heb gevonden is het echt lekker vertoeven! Hm…. ja, tot nu toe gaat het lekkerrrr……. ben nu aan het slow downen in Parijs. Goh… ben gewoon weer op reis, soms is dat een ongelofelijk gevoel. Ik geniet! Doe jij dat ook, vast wel he zus! Thanks voor je leuke reactie x Cin

  Like

 4. Klinkt erg leuk allemaal en weer mooie fotos, enge man met die handboeien…
  Billenpijn…. heb ik ook weer last van. Was ik helemaal vergeten na vorig jaar. Ik heb babyzinkzalf wat ik er in de avond opsmeer. Gewone zinkzalf kan ook. In de ochtend en misschien vaker op de dag, vaseline smeren om het glad te maken en schuren tegen te gaan. Elke dag een verse broek en elke dag broek wassen. Ik ben met dit alles nu dus te laat begonnen….. had ik metteen moeten doen denk ik. Ik ben nu bij een vriendin in Italie en kan, samen met mijn billen, rusten en me laten verwennen. Ik blijf hier een dag of 4. Kletsen en wandelen. Alpen over ging prima. Ik fiets tussen de 50 en 90 km per dag. 70 is idealer. Veel kijken en stoppen en hiet liefs om een uur of 4 ergens op een leuke plek aankomen. Regen in Trtento en toen niet gaan fietsen maar de mooie stad bezocht, vanuit een jeugdherberg. Nat in een tent probeer ik te vermijden. Wel bijna telkens op campings gestaan.
  Geniet van parijs, of India? Het lijkt of je daar al bijna bent…… Laat je maar lekker in de watjes leggen.
  Groet, Gerry

  Like

  • Hoi Gerry, sorry, kan maar geen wifi vinden, zit nu al 3.5 uur in de Mc.Donald!! Ben het zo beu hier, wil naar buiten! Hoe gaat het met jou?! Waar ben je? Hoe is het weer? Met mijn billen gaat het beter, heb een goede creme gevonden en hou het misschien wat droger. Ben gewend om me te wassen met water na toilet en gebruik nu dus meer papier. Blijf er wel last van houden maar niets erg. Ik ben lang langs de Loire gereden, erg mooi en lekker vlak. Veel regen wel, maar ook mooi! Ik sta ook vrijwel alleen op campings, wel zo aangenaam: een douche en kalmte van geest. Dan fiets ik toch uitgeruster!

   Parijs was super, leuk gezelschap ook en lekker eten! Hoe was jou bezoek in Italie?
   Veel liefs Cin x

   Like

 5. hoi Cinderella.

  wat ben jij een bijdehandje zeg, een echte durfal, om zomaar overal je tentje op te zetten. je moet wel opletten met het fietsen hoor, dat je niet ondersteboven gereden wordt en niet te veel geblesseerd raakt. kijk goed uit. een prachtig verhaal, heb het helemaal gelezen, mooie foto,s. hou je sterk en veel succes. gr.els segeren.

  Like

  • Hoi Els, ik kijk zeker uit, vooral als ik op de drukke weg rijdt, soms is dat niet te voorkomen. En mijn tent zet ik zeker niet zomaar overal op! Ik kijk wel uit! Meestal toch op een camping hoor en anders bij mensen in de tuin/erf. Heb ik wat veiligeheid. Ik hou me goed sterk, eet goed en rust wanneer dit nodig is. Maar ga best vooruit, vind ik zelf. Het is leuk, dat fietsen! Groetjes Cinderella

   Like

I'm curious to your view, leave a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.