Categories
Focus on Education

Alle kinderen naar school!

Maandag 14 mei komen Marijke, Jacques  en Miriam van de stichting Focus on Education samen met Edwin en Eva van Pasta Media Productions op de school ‘De Zeggewijzer’ in Terheijden.

Marijke is hier lerares geweest en ik leerling, nu kom ik met mijn fiets volledig bepakt en uitgerust een kring kinderen binnen gereden die voor ons een lege-flessen-ophaal-actie gaan houden. Pasta Media Productions filmt dit weer geheel belangeloos om hun film over Focus on Education met mij in de hoofdrol te perfectioneren.

De kinderen van groep 6 houden allemaal een papier in hun handen met de naam van het land waardoor ik zal gaan rijden. Ik ga de kring langs en ontdek dat er maar bij vier kinderen een schooltas voor hun voeten ligt: alleen in deze landen gaan alle kinderen allemaal naar school.

 

Marijke vertelt haar verhaal over de educatieve projecten op een leuke manier waarbij ze mijn fietstocht erin verwerkt ‘Cinderella gaat naar 35 landen en ze fietst door allemaal!’ Wanneer we ons verhaal voort gaan zetten in het klaslokaal van de inval-juffrouw, die prachtig is uitgedost in een Afrikaanse jurk, komt een jongetje naar me toe met een vraag: ‘Als je in Spanje bent moet je toch een zee over?’

 

Meer slimme vragen volgen na de film die vertoond wordt. De film, die Jacques gemaakt heeft, gaat over de laagste kaste (bevolkingsgroep) van India. Marijke en Jacques bezoeken hier het ‘Strontrapertjes’ project in Varanasi. Deze vrouwen en hun dochters ruimen poep. Een laag betaald werkje waar ze de tanks van rijkere mensen legen maar ook poep van de grond ruimen, bij gebrek aan toiletten. Dit werkje moeten de vrouwen doen met hun blote handen en met lekkende rieten manden op hun hoofd

 

De kinderen waren niet eerder zo stil en geïnteresseerd, zegt de juffrouw en inderdaad, het valt mij ook op hoe netjes deze tienjarige kinderen zijn. Ze steken hun vinger op als ze wat willen vragen en die gaat pas weer naar beneden als Marijke ze aanwijst. Terwijl de kinderen van groep 6 vragen aan me stellen fluistert Eva in mijn oor welke kinderen ik aan het woord moet laten zodat Edwin goed in kan zoomen.

 

Het enthousiasme van groep 6 is verrassend en leuk, ze springen op wanneer ze horen dat ze ook vragen aan mij mogen stellen, één ervan is ‘neem je ook energie-repen mee?’ Een andere oplettende vraag is waarom er alleen meisjes naar school gaan. Marijke vertelt dat jongens vaak belangrijker gevonden worden dan meisjes en dat jongens daarom vaker naar school mogen dan meisjes. Een ander zucht, net hard genoeg: ‘Ik zeg weleens dat ik school niet leuk vind, maar dat zeg ik nu nooit meer…’

Nadat we onze voorstelling in groep 6 en 7 ieder apart hebben volbracht, fiets ik met een fijn gevoel van saamhorigheid terug: drie teams die zich inzetten voor een eerlijker geheel. En ook leuk, de volgende dag beland ik ‘in bed met Pasta’…

Foto’s gemaakt door Miriam Tange

By Cindy

Years of traveling brought me many different insights, philosophies and countries I needed to be (over 90 in total). I lived in Pakistan, went over 15 times to India and when I stopped cycling the world, that was after 50.000 kilometer through 45 countries, I met Geo. Together we now try to be more self-sustainable, grow our own food and live off-grid. I now juggle with the logistics of being an old-fashioned housewife, cook and creative artist loving the outdoors. The pouches I create are for sale on www.cindyneedleart.com

12 replies on “Alle kinderen naar school!”

Nu Cinderella ik hoop dat de reis voorspoedig verloopt en alles naar wens gaat
verderalle goeds en veel liefs je moeder en vader doeiiiiii

Like

Eerste dag! Hopelijk is het onweer wat nu gaande is je bespaart gebleven. Ik heb je berichtje mbt de verzonden info ontvangen. Misschien jij mijn 1e reactie daarop niet. Ik heb wat voor Congo over gemaakt. Nav je schoolverhaal en de uitleg die daar gegeven is dat ik, wanneer je op weg gaat naar een volgend project, dit weer doe. Succes met trappen!!

Like

Hoi Gerry, ik heb alleen maar goed weer gehad! Ben nu voor de tweede dag in Brussel, bij een vriend. Morgen vertrek ik weer. Ik merk wel dat ik alle berichtne niet duidelijk binnen krijg via WordPress? Dat is even wennen…. Ik snap niet helemaal wat je bedoeld met het schoolverhal en Congo? Sorry… heb ik wat gemist?!
Hoe staat het met jouw voorbereidingen? Groetjes Cin

Like

School verhaal en Congo. Je hebt een bericht weggedaan ‘alle kinderen naar school’ waarin je vertelde over het schoolproject in Congo. Ik bedoel dat het me een mooi project lijkt. Ik heb wat over gemaakt. Mijn plan is, als je weer naar het volgende project onderweg bent (Gambia?) dat weer te doen.
Prettig om zo langzaam te vertrekken en onderweg nog wat bezoekjes af te leggen. Een uitgerekt afscheid. Alles naar wens verlopen afgelopen zondag?
Trap ze richting de volgende grens, door het glooiende Z Belgie. Heb je GPS?
Ik ben een kaartenmens maar moest daar regelmatig vragen omdat er vaak niets aangegeven stond op de kleine weggetjes die ik befietste.
Mijn reis: Ik ben met de laatste dingetjes bezig, mn dingen op mijn werk regelen. Dan ga ik voor de zoveelste keer weer mijn tassen in en uit pakken. Ga me denk ik nog aanmelden voor ‘Warmshowers’. Lijkt me ook leuk om mensen te ontvangen. Raar dat er nu weer aardbevingen zijn in Italie….. Mn omdat ik in 1997 daar de aardbevingen meegemaakt heb toen de koepel van de kerk in Assisi ingestort is. Ik was een van de laatste bezoekers voor sluitingstijd voorafgaande aan deze gebeurtenis. Een van mijn doelen is om deze weer te gaan bekijken na de restauratie.

Like

Hoi Gerry, ik snap ondertussen wat je bedoeld hoor! Sorry, was wat laat van begrip! Hoe gaat het met je, waar ben je? Hoeveel kilo tors jij de heuvels op? Oh, natuurlijk erg bedankt voor je gift!! Ik heb hem er al bij gezet, heb je dat gezien?

Ik ben nu in Parijs bij een vriend die ik heb ontmoet in India. Hij verzorgd me, net als mijn nicht en vriend in Brussel; erg goed. Soms voel ik me zo een prinsesje : )

Ik vind het fietsen GEWELDIG! Moet het wel lekker weer zijn hoor. Heb nu twee dagen slechter weer gehad en genoot toch wel, daar niet van. Maar kamperen met warmte is natuurlijk wel aangenaam.

Kom nu langzaam bij van een rash. Strooi er anti bacterie poeder op. Wat doe jij er meestal tegen, als je het hebt? Misschien broekjes niet goed uitgespoeld en dat er dan shampoo achter blijft ofzo want ik trek wel elke dag een schone aan.

Lieve Gerry, geniet van de reis en dank voor je donatie! Lief van je : )
Liefs Cinderella

Like

HoiCindy,
Je gaat lekker voort! Fij dat je het fietsen zo heerlijk vindt.
Ik ben goed in Italie aangekomen. Tot nu toe zo,n 50 tot 90 km per dag gedaan. Het liefste tussen 60 en 70 maar dat komt niet niet altijd zo zo goed uit. het liefst kom ik ergens rond een uur of half 5 uiterlijk aan. Onderweg rustig aan en veel stoppen, foto,s maken, kijken, kletsen als er te kletsen valt. Op mijn route kom ik nogal wat medefietsers tegen. Nu ben ik bij een vriendin in N Italie, een dag of 4 en dan weer verder. Lekker om hier verwend te worden en mijn billen te laten bijkomen. Beurs zijn ze. Ik doe er nu in de avond zinkzalf op (babybillen zalf) voor de genezing. Ik heb hier vaseline gekocht voor overdag, smeren in de ochtend, om op de billen te doen zodat het gladder wordt en niet zo schuurt. Hopelijk helpt dit. Wordt vaker gedaan door fietsers. Ik ben er te laat mee begonnen, helemaal niet aan gedacht. Vorig jaar hetzelfde probleem maar weer vergeten. Mijn ervaring is dat je op een gegeven moment nergens last meer van hebt en er doorheen bent. Het lijkt me wel goed om vaseline te blijven gebruiken. Ga ik vanaf nu doen. Af en toe van die nrustpauzes zoals jij ze neemt lijkt me mn in het begin goed om je billen nte laten bijkomen en uitharden….

Regen heb ik ook gehad en dat hield me een dag op in Trento. Was verder erg leuk, rondkijken museum etc. Het goot verschrikkelijk die ochtend.Geen fietsweer. Maar regen en tent is mminder. Ik had dus toen een jeugdherberg. Bij deze vriendin kan ik nu dus even lekker achter de computer, verder zal het niet zo lukken denk ik.
Geniet ze en laat je lekker verwennen nu je nog op de route van je bekenden zit.
Groet, Gerry

Like

Dank je Gerry, ik gebruik nu NOK creme, van Frankrijk. Lijkt me wel te helpen. Sorry dat ik nu zo kortaf ben, maar ik ga nu echt weg van de Mc.Donalds, heel lief van ze dat ik hier al bijna 4 uur zit, maar krijg trek. Heb al friet en ijs op en meer wil ik hier niet! Hahahaha….. Hoe gaat het met je? Hoe doet de fiets het? Liefs Cin

Like

Hoi Gerry, ik ga het nog een keer proberen…

Hoe gaat het met je en de bergen die je neemt? Is het zwaar? Hoe doet je lichaam en hart het? Heb je er de energie voor? Ik hoop het van harte!
Tot nu toe heb ik niet veel heuvels gehad, wel telkens op en neer natuurlijk, maar nooit bergen. Ik heb er schrik voor, met zoveel bagage dat ik heb. En het is niet zo dat ik veel onnodigheden bij me heb, ik kan zeker geen 5 kilo zomaar weglaten.

Nu zit ik in dubio over welke route te nemen: dwars door Spanje of langs de oost kust? Een vriend van me komt nu deze kant op en ik heb net te horen gekregen dat de route die ik in eerste instantie wilde nemen over een flink plateau gaat. Dus tja… even onderhandelen met de vriend, we schijnen nu allebei online te zijn dus dat is fijn.

Ik heb een goedkope camping weten te vinden, en er is gratis wifi! Super zeg! Even uitrusten…. gisteren enorme zuidwest wind, precies tegenwind dus! Mijn rash blijft aanhouden maar is wel minder met de zalf die ik in een apotheek heb gevonden. Heb er vandaag maar weer eens talkpoeder op gedaan, blijf het gevoel houden van teveel vochtigheid daar. Met rust en smeren gaat het weg, maar met fietsen komt het ook weer. Ach…. een kleinigheid hoor.

Het was heerlijk in Parijs! Ik heb me laten verwennen en het me goed laten bevallen.

Net als jij fiets ik gemiddeld ook 60 km per dag, het is inderdaad niet altijd mogelijk om precies dan een camping te vinden, maar tot nu toe zijn er altijd campings en altijd supermarkten. Ik kook elke avond zelf, en moet echt goed opletten wat ik eet, qua energie. Het wit brood hier is trouwens erg slecht voor mijn spijsvertering!

Waar ben jij nu?

Heb je veel regen? Ik behoorlijk, het zomerse weer laat hier wel op zich wachten. Het typische is wel dat wanneer ik een rustdag neem, het droog en zonning is! Ik fiets liever in de regen dan dat ik dan kampeer. Jij hebt geen kookstelletje bij je, is het wel? Ga je elke avond ergens eten? Is dat goed te doen qua voedingsstoffen en energie? Ik ben maar weer aan de yoghurt en muesli gegaan want dat mistte ik echt! Al dat lekkers van de patisserie heb ik weer wel gehad nu ; )
Fijne trip en tot mails weer, liefs Cin x

Like

Dank je Ien, ook muchos gracias por la smsje, ik heb je belletje niet gehoord, we namen afscheid op dat moment, denk ik. En ik kon je ook niet terug sms’en want ik heb geen balans meer! Ien, ik wens jou voor overmorgen heeeeeeeeeeeeel veeeeeeeeeeeeel succes, sterkte en geluk! ATOPE!

Like

Don't just stop here, I appreciate your thoughts too : )

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.