Categories
The Netherlands

Definitie van ‘Apenland’

‘Avonturen beginnen pas wanneer je het waagt het bos in te gaan. Die eerste stap is een daad van vertrouwen.’ Micky Hart, drummer van de Grateful Dead

Af en toe zal ik schrijven over wat me bezig houdt en dat te maken heeft met de reis die ik ga ondernemen. Vanaf vandaag werk ik nog twee maanden en hoewel ik nog erg veel te doen en te regelen heb, moet ik soms even van me af schrijven. Sommige reacties maken namelijk een bepaald een gevoel in me los. Dit keer gaat het over ‘Apenland’.

Dit weekend stelde iemand me een vraag, hoewel het niet meteen als zodanig overkwam: ‘Ik snap niet waarom je naar zo’n apenland wilt.’ Het Apenland in kwestie is hier Congo. Door dit soort reacties wordt ik uit het veld geslagen. Niet door ‘het is levensgevaarlijk wat je gaat doen’. Ook reacties als deze doen me niets: ‘Ik snap niet dat je zoiets wilt’ of ‘stel dat je een lekke band krijgt en je haalt niet wat je die dag moet bereiken en je komt bij een dorpje waar ze geen camping hebben. Wat dan?’ Want dat zijn geen moeilijkheden en al zouden ze dat wel zijn, dan lossen die zichzelf wel op. Ook over deze opmerking maak ik me niet druk: ‘Ken je de uitdrukking ‘beren op de weg zien’, jij ziet ze niet, maar die beren zien jou wel!’ Beren zijn er immers niet in de Sahara. Blikken vol ongerustheid gebaseerd op gedachten die verraden dat ik een naïef, zelfs onnozel wicht ben. Veelal woorden gesproken vanuit een wetenschap dat ze gehoord worden door mensen waarop indruk gemaakt dient te worden. Dat doet mij weinig, omdat het onwetende woorden zijn. Zinnen gebaseerd op een onbekend terrein, uitingen van angst omdat het onbekend en dus eng is. Gevaarlijk natuurlijk ook.

Maar het woord ‘Apenland’  doet mij wel wat. Dat snijdt meteen diep en heftig tussen degene die het uitspreekt en zijn ideeën over, in dit geval, Afrika. Wat wordt eigenlijk bedoeld met Apenland? Dat had ik natuurlijk op dat moment aan de persoon in kwestie moeten vragen, maar bij mij komt zoiets altijd pas veel later. Is een Apenland een land waar apen zijn? Vast wel. Maar apen zijn er ook in Zuid Spanje, in Gibraltar heb je de Berberaap. Is Spanje dan ook een Apenland? Of is de zee of oceaan een scheiding tussen Apenland en Mensenland? Is Amerika dan ook een Apenland of alleen de landgrens van arm en rijk Amerika? Staat aap gelijk aan arm? Is Afghanistan een Apenland? Heb ik daar eigenlijk één aap gezien? Ik geloof het niet, maar in buurland Pakistan zijn weer wel apen, toch zeker in het gedeelte dat grenst aan India. Want India is een echt Apenland. Wat een Apenland dan ook mag betekenen.

DSC_2175

Wat is een Apenland nou toch? Is het een grap als dit gezegd wordt? Is het een grap als iemand zegt: ‘Neem maar een grote pot witte verf mee, dan kan je alle gezichten in Afrika wit schilderen.’ Dit zijn vragen die ik mezelf stel, wat wordt ermee bedoeld? Dat het dom, naïef, gevaarlijk, eng en ronduit stom is wat ik doe, zijn geen dingen die ik mezelf af hoef te vragen. Niet je hart volgen, niet je dromen waar maken, niet leven alsof het de laatste dag zou kunnen zijn, niet de comfort-zone verlaten of de zogenaamde zekerheid, niet de basis ontdekken, niet de wereld voelen, niet ontdekken waarom we leven en waarom we werkelijk allemaal hetzelfde zijn -aap of mens-  vind ik eigenlijk heel menselijk. Dat vind ik dus heel onapelijk.  Hmm… al schrijvende en denkende heb ik nu net ontdekt wat een Apenland is!

Een Apenland is een land waar mensen wonen die bewust leven, weten waarom en niet uit die comfi-zone kunnen of willen stappen omdat ze die wellicht niet hebben. Een Apenland leeft basic, met de natuur als hun leidraad, en misschien wel een aapje in de achtertuin annex jungle om ze daaraan te herinneren. Geen APP dus, maar een AAP.

By Cindy

Years of traveling brought me many different insights, philosophies and countries I needed to be (over 90 in total). I lived in Pakistan, went over 15 times to India and when I stopped cycling the world, that was after 50.000 kilometer through 45 countries, I met Geo. Together we now try to be more self-sustainable, grow our own food and live off-grid. I now juggle with the logistics of being an old-fashioned housewife, cook and creative artist loving the outdoors. The pouches I create are for sale on www.cindyneedleart.com

8 replies on “Definitie van ‘Apenland’”

Ha Cin! Ik heb mij alvast geabonneerd op jouw blog. En met jouw eerste verhaal en daarmee het delen van je gedachten…. verheug ik mij op alle die nog zullen volgen!!
Thanks for sharing and inspiring!! xxx bregje

Like

Mooie definitie, heb net zo een ervaring gehad, en daarom ben ik gaan Google-len om proberen te begrijpen wat er precies bedoeld wordt met “Apenland”. Zoals je schrijft, het zegt meer over de mensen die het wordt gebruiken, dan over het land zelf, die heel vaak een land is waar dicht bij de natuur geleefd wordt. Helemaal tevreden met zo een uitleg 🙂

Like

Apenland, mogelijke definities:

1) Land waarvan de inwoners door degene die de uitspraak doet worden gezien als minderwaardig, veelal omdat het land in kwestie technologisch minder ontwikkeld is dan het westen maar vaak ook omdat de grootste demografische groep uit kleurlingen bestaat (Yep das de racistische en helaas meest voorkomende verklaring)

2) Land waar veel apen wonen (Yep das de dierkundige verklaring)

3) Land dat functioneert alsof het geregeerd wordt door een stel achterlijke apen. Regels en plichten waar je geen reet aan hebt. Wetten die nou niet echt gunstig zijn voor de bewoners en/of bezoekers. In mijn opvatting is Nederland zelf ook vaak een apenland. (Yep das mijn verklaring)

Dus ja wat is een apenland? Das volgens mij afhankelijk van wie het zegt en waarom en uiteraard hoe je het zelf wil opvatten.

Just my 2 cents.

Like

Hoi John, goed over nagedacht, het lijkt erop dat we er dezelfde gedachte op na houden. Het ligt inderdaad aan degene die het zegt en hoe het gezegd wordt. De interpretatie is vaak toch minderwaardig. Ik zou zelf niet gauw het woord apenland gebruiken, tnezij er zoveel apen zijn, dat het een passende uitdrukking is ; )

Groetjes Cinderella

Like

Don't just stop here, I appreciate your thoughts too : )

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.