Aangeboden: bus ticket Khyberpas

Waarschuwing: deze tekst bevat spottende uitingen…

Minder dan een maand voor vertrek. Er komen steeds meer strepen door de lijst met dingen die ik niet mag vergeten en nog moet doen, zonder dat er andere dingen die ik niet mag vergeten of moet doen bijkomen. Dat is een duidelijke vooruitgang.

Een dagje winkelen in Antwerpen met mijn zus heeft me de nieuwe CD van Amadou & Mariam gebracht, en met mijn beste Franse accent zing ik heerlijk uit de toon mee. Op naar Afrique! De stemmen van twee blinde muzikanten uit Mali, hopend dat het daar rustig is, ook wanneer ik aan de grens sta.

Een ideale fietsblouse is gemaakt. Wijd, luchtig en bedekkend genoeg tegen de malaria muggen en niets ontziende zon in de Sahara. Schilderen gaat langzaam maar de voltooiing is in zicht. Fotocamera is aangeschaft en word getest op Moos, die in alle rust en door ritmische Rai klanken van Khaled slaapt wanneer zij slaperig is. Ik ben nog niet in een vergaande staat van stress, maar enige druk is er wel. Pas wanneer ik helemaal los ga op Sidi Rabbi van Khaled, en de volgende ochtend spierpijn heb van mijn Afrikaanse dans met Bollywood invloeden, voel ik heel goed dat ik naar buiten wil, de wereld in.

Het geeft me een fijn gevoel dat er mensen zijn die wel televisie kijken en me waarschuwen hoe gevaarlijk het daar buiten is, de wereld. In mijn naïviteit zou ik dat compleet vergeten. Wat ook mijn vertrouwen in de buitenlucht erg sterkt is dat de mensen die Nederland nooit uit komen me eraan herinneren hoe eng het is om helemaal alleen te reizen, en niet het gezelschap van een bus vol passagiers te hebben. Opeens is alleen fietsen, in bijvoorbeeld Spanje, gevaarlijker en enger dan reizen in een bus vol gelovigen die toch eigenlijk allemaal een fundamentalistische aard hebben.

Waarom organiseert dan zelfs een populaire reisorganisatie zoals Baobab geen busreizen over de Khyberpas of door de Salangtunnel?

Vreemd?

Misschien ligt hier een kans voor het oprapen? Bij deze is mijn pensioenregeling gestart: ik biedt luxueuze reizen aan met mega flat-screen beeldbuis in de stoel voor je zodat je alle series en het nieuws vanuit Nederland kunt blijven volgen terwijl je in de vredige, rustige atmosfeer van de Hindu Kush en Wakhan Corridor zoeft. Een prachtige groene deken aan landschap afgelijnd met bijna niet opmerkbare, want eveneens groene, militaire tanks uit Russische oorlogen. Ter afsluiting van deze rustgevende busvakantie is er een chill-out avond daar waar nog echte Duitse tanks patrouilleren. Maar voor de ware avonturier bied ik busreizen aan langs de Costa del Sol, waar Ad patat en Kor Kroket hun culinaire sterren verkopen aan de fijnproever. Dit alles wel geheel op eigen risico (reisverzekeringen dekken ziekenhuiskosten en diefstal niet in dit land). Dit is ultiem spannend! Waarom probeer ik eigenlijk te fietsen naar Congo als het avontuur op me wacht langs de Costa Brava?

Het is een heel normaal menselijk gegeven dat alles wat vreemd, anders en onbekend is, gevaarlijk is. Ik hoor regelmatig dat wat ik ga doen niet verstandig is. De wereld is eng. Dat is een feit. In Pakistan vinden ze India gevaarlijk, raar en onbegrijpelijk. In India vinden ze Pakistan onheilspellend. Gelukkig ben ik naïef want op wie anders dan mijzelf kan ik vertrouwen? Ik heb een al te goed vertrouwen in mijzelf. En ja… het kán gevaarlijk zijn.

Yoehoeee… prachtige wereld!

Ik sta te jubelen om losgelaten te worden. Ik sta te trappelen van ongeduld om de weelde te ontvangen, me door de onbekendheid te laten vangen en  mee te laten drijven op haar deinzende golven. Bezorgdheid, angst en onzekerheid, negativiteit en verbeeldingskracht laat ik oplossen in het vertrouwen dat ik heb in de wereld en mijzelf.

Ik heb er zin in…

IK HEB ER ZIN IN!

6 responses to “Aangeboden: bus ticket Khyberpas

 1. Heerlijk om de wereld zo tegemoet te treden! Mensen zijn in principe meestal goed-aardige en nieuwsgierige ‘monkeys’ als je ze met vertrouwen tegemoet treed!

  Like

  • Inderdaad, we zijn in feite spiegels voor elkaar. Wat ik wil krijg ik… en andersom en daarom is het wel zo verstandig om vol vertrouwen te zijn, want de meeste aapjes zijn gewoon lieve aapjes : ) Maar dat besef je vooral/alleen als je de onbekendheid in gaat. Of dat nu A’dam of Spanje of Yemen is! Oh, Gerry… wij mogen bijna weer!

   Like

 2. Maar goed cinderella dat niet iedereen zo’n avonturier net als jij is want dan zou het voor jou nu ook niet echt een avontuur zijn. Dan zou er een of ander reisburo fietstochten door afrika regelen, moet er niet aan denken. Toch vindt ik je een dappere meid om dit alleen te ondernemen net als al je andere reizen. Dat maakt jou toch wel erg bijzonder. Ik zeg weleens tegen albert als cinderella 100 jaar eerder geboren was was ze een echte ontdekkingsreizigster geworden. Dat ben je nu ook nog wel maar er zijn weinig nog echt onbekende plekken. Als blijven alle plekken die je zelf nog nooit bezocht hebt onbekend natuurlijk!
  Geniet nog van je voorbereidingen succes ermee!

  Like

  • Hoi Anita, wat ik met dit verhaaltje bedoelde is eigenlijk meer dat veel mensen best wat avontuurlijker mogen zijn in hun denken en handelen. Want je hoeft niet de grens over om een avonturier te zijn. Durven en doen, dromen waarmaken is er zo een, of een wat meer open blik hebben. Angst opruimen en open staan voor al het nieuwe. Een grote angst bij veel mensen zijn ‘buitenlanders’, racisme tot gevolg. Daar blijf ik me aan storen!

   Wat grappig dat je dat zegt want er zijn reisbureau’s die fietsreizen door heel Africa regelen! Dan fiets je wel zelf maar de bagage rijdt achter je aan met een truck en alles wordt voor je geregeld, slaapplaatsen en visa en heel de mikmak.

   Wat je zegt klopt, leuk ook: alles dat je zelf nog nooit hebt ontdekt is een ontdekking. Zo is het. En zelfs al wat je wel hebt ontdekt kan een ontdekking zijn, daarom loop ik een trek altijd heen én terug en reis ik een land ook vaak op én neer en terug en weer eens en weer en weer… Zelfs Breda blijft zo een ontdekking : )

   Hoe gaat het met je Anita?
   Liefs Cinderella

   Like

   • He cinderella met mij gaat het steeds beter, ben conditie aan het opbouwen bij de revalidatie en begin langzaam weer met werken. Maar eerst nog 11 daagjes naar valencia, daar zijn we nog nooit geweest dus we zijn benieuwd. ook het spaans weer wat ophalen en lekker aan zee zitten. Heerlijk heb er zin in.
    En je hebt helemaal gelijk over het feit dat veel mensen wat meer buiten de gebaande paden zouden mogen lopen. Maar een gebaand pad is wel heel veilig en wij nederlanders gaan steeds meer op amerikanen lijken. Alles verzekerd en overal een oplossing voor en wel direct…. Open staan voor of alleen al maar respect opbrengen voor andere culturen zou de wereld een stuk mooier maken. Dan zou rascisme niet eens bestaan. Je hoeft het niet eens te zijn met elkaar maar iedereen gewoon zijn ding doen. Las laatst een mooie spreuk; never expect, never assume,,never ask and never demand just let it be .Because if it’s meant to be it will be. !!

    Like

   • Fijn Anita, dat je die ziekte eronder hebt gekregen! Houden zo! Wanneer gaan jullie naar Valencia? Lijkt me ook een mooie stad, en weet je dat ze daar de beste tapas van Spanje hebben.

    Mooie spreuk en o zo waar, maar ook vaak lastig, vooral in onze maatschappij.

    Liefs Cinderella

    Like

I'm curious to your view, leave a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.